Weblog

Een weblog (ook wel blog genoemd), is een website waarop regelmatig nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerde chronologische volgorde wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft op de voorpagina de recentste bijdragen aan.

De auteur, ook wel blogger, biedt in feite een soort dagboek van informatie die hij wil delen met zijn publiek. Het publiek zijn de bezoekers van de weblog. Meestal gaat het dan om tekst, maar het kan ook om foto's (fotoblog), video (vlog) of audio (podcast) gaan. Weblogs bieden lezers ook veelal de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.

Het is het persoonlijke of het specialistiche karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

  • Permalink
    Een permalink is een permanente link naar een blogartikel. Aangezien de artikelen gesorteerd worden op datum, kan het zijn dat een nieuwsbericht op een bepaald moment op de hoofdpagina staat, maar een maand later daar niet meer terug te vinden is. Een permalink verandert niet van positie.
  • RSS
    Een groeiend aantal internetters surft niet meer dagelijks naar de webpagina's van de weblogs, maar gebruikt een RSS-lezer. RSS is een toepassing waarmee tal van sites te controleren worden op updates. Om RSS te gebruiken heb je een RSS-lezer (RSS Reader) nodig. RSS-lezers zijn veelal programma's die op een PC draaien. Sinds enige tijd heeft Google een dienst waarmee de functie van de RSS-lezer overal ter wereld online gebruikt kan worden.
  • Trackback
    Wanneer een blog verwijst naar of reagerd op een item uit een andere blog, en beide ondersteunen een zogenaamde TrackBack, dan wordt de originele blogger door middel van een "trackback ping" hiervan op de hoogte gebracht. Onderaan het originele blogartikel wordt dan naar deze andere blogs doorverwezen.
make 'm stick