Content management zoals Joomla, Drupal en Typo3

Het is niet meer weg te denken. Een Content Management Systeem is het minste dat een professioneel internetbedrijf moet kunnen bieden naast een vakkundig ontworpen webdesign.

Er zijn op internet vele open source (gratis) Content Managent systemen beschikbaar zoals Joomla!, Drupal en Typo3.

Open source software

Open source betekend dat er vrije toegang is tot de broncode (de source) die in de ontwikkeling van het eindproduct wordt verwerkt. De selectie van de juiste CMS software vereist een gestructureerde aanpak en veel kennis van beslissers die binnen de organisatie betrokken zijn bij de softwareselectie.

De juiste keuze voor een content management systeem

Een project met een partij zonder uitgebreide kennis en ervaring gaat bijna zeker een zeer moeilijk project worden. Uiteindelijk is vaak het project de dupe van verkeerde keuzes. Maak heel duidelijke afspraken rondom de risico’s, uitloop, veranderende specs, nacalculaties, nazorg, veiligheid, handleidingen en dergelijke. Want problemen gaan er zo goed als zeker komen bij een verkeerde keuze.

Soeza Content Management

Soeza Content ManagementSoeza Content Management is in de loop der jaren door ons zelf ontwikkeld op basis van PHP en MySQL database technologie. Geen open source dus, maar op maat ontwikkeld om een bepaalde gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit te kunnen garanderen. Het is gebruiksvriendelijk, biedt een uitstekende support en handleiding en is ontwikkeld door professionals.

Ontwikkeld vanuit onvrede met open source

Het is ontwikkeld vanuit onvrede en ervaring met de meeste open source systemen. Een eigen content management systeem zou een nadeel kunnen zijn omdat andere partijen er niet mee overweg kunnen. Dat is ook zo, ware het niet dat meerdere partijen werken met Soeza volgens strikte programma en coderingsafspraken zodat we de kwaliteit optimaal kunnen houden.

Websites die draaien met het Soeza Content Management Systeem voldoen allemaal aan de W3 standaarden en de toegangkelijkheidseisen die gesteld mogen worden aan een professionele website.

  1. Het Soeza CMS biedt instrumenten om de vindbaarheid van de website te verbeteren;
  2. Het is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en eenvoudig online te beheren;
  3. Het voorziet in goede support en advies, zowel technisch als visueel, ook na oplevering;
  4. Heeft een uitgebreide handleiding;
  5. Het heeft een transparante prijs en werkwijze.

Meer over Soeza Content Management

Joomla!

Joomla Joomla is/was altijd een populaire keuze voor organisaties, echter, professionele internetbedrijven zullen zich 2x bedenken voordat ze Joomla als CMS inzetten. Het klinkt mooi dat het Joomla gratis is, een nadeel van Joomla is echter dat de documentatie veel te wensen overlaat voor diegene die ermee moeten werken. Er is ook geen handleiding beschikbaar voor de eindgebruiker van Joomla.

 

Spaghetti met Joomla

Helaas is de programmacode ontstaan uit code gemaakt door duizenden verschillende Joomla gebruikers met ieder een eigen interpretatie van programeren met wildgroei als gevolg. Er is zo, helaas, een spaghetti aan programma-code ontstaan in Joomla.

Iedere student/hobbyist met een beetje programmeerkennis kan er leuk mee werken. Je kunt je echter serieus afvragen wat de uiteindelijke kwaliteit van Joomla betekent voor een organisatie. Er bestaat een actueel onderwerp in een forum op www.joomla.org waarin men nog steeds op zoek is naar de gerenomeerde bedrijven met kennis van zaken die gebruik maken van Joomla. Helaas, nog steeds zonder resultaat.

Veiligheid van Joomla

Niet voor niets zijn er sites die de veiligheid van Joomla monitoren zoals www.joomla-beveiliging.nl en het europees forum van Joomla. Regelmatig duiken er berichten op over "gehackte" Joomla sites omdat een slimmerik een extentie voor Joomla heeft gecodeerd om later in websites binnen te kunnen dringen. Vervolgens is deze module toegevoegd als zogenaamd bronmateriaal op de community van Joomla. De niets vermoedende Joomla "professional" neemt deze onveilige extenties klakkeloos over met alle gevolgen van dien.

Wanneer Joomla gebruiken?

Joomla wordt meestal ingezet zodra de organisatie iemand binnen het bedrijf heeft die geen technische kennis heeft en toch een leuk ogend systeem wil hebben om de site te beheren. Als de organisatie het niet zo nauw neemt met de gebruiksvriendelijkheid, veiligheid, consistentie en ondersteuning van op Joomla! gebaseerde websites, is het een prima alternatief. Joomla sites worden meestal aangeboden binnen het lagere segment in het midden- en klein bedrijf, stichtingen en verenigingen.

Voordeel?

Een bijkomend voordeel is dat er veel kant en klare modules en webdesigns als template kunnen worden ingezet. Erg handig als kennis van programmeren en webdesign ontbreekt.

Vraag uw internetpartner naar:

  • Voorbeelden van Joomla sites die ze gebouwd hebben;
  • Hun lidmaatschap van de community en hun bijdrage daaraan;
  • Een demonstratie voor eindgebruikers en beoordeel de gebruiksvriendelijkheid;
  • Een bijbehorende handleiding van het Content Management Systeem;
  • Steek uw licht op bij andere leveranciers van andere systemen.

Meer over Joomla >

Drupal

De grote organisaties hebben vaak eigen mensen met meer technische kennis in huis die zich niet laten afschrikken door Drupal. Kijken we naar Joomla, dan kom je daar dus geen bekende merken en organisaties tegen. Bij Drupal is dat wel het geval. De grote organisaties hebben vaak eigen mensen met meer technische kennis in huis die zich niet laten afschrikken door Drupal.

Community van ontwikkelaars

De community van ontwikkelaars achter Drupal is nog relatief klein en van een redelijk hoog niveau. Drupal begint wel op stoom te komen en wint aan populariteit. Veel Joomla gebruikers krijgen nu ook Drupal in het vizier.

Drupal echter niet als “de anderen”, zoals Joomla!, Wordpress, of het gemiddelde thuisgebrouwen-MKB-asp project. Drupal blijkt veel ingewikkelder en vooral lastiger dan veel bedrijven en ontwikkelaars denken. Drupal ontwikkeling vereist professionele kennis en aanpak, maar vooral veel Drupal-ervaring.

Onze tip bij de zoektocht is om te vragen naar hun portfolio, de follow-up service en een handleiding van het systeem. Bovendien is lidmaatschap van Drupal noodzakleijk. Vraag naar de bijdragen aan de community, dan pas heb je met echte Drupal kenners te maken.

Meer over Drupal >

Typo3

Typo is heel groot, heel uitgebreid en eigenlijk onbegrensd qua mogelijkheden.

Dit is helaas niet alleen een sterk punt van Typo3, maar ook gelijk de zwakte van Typo3. Door de omvang en de complexiteit is Typo3 vaak erg tijdrovend voor programmeurs om in te ontwikkelen. Vaak is dat mede de rede voor een wat hoge prijsklasse.

Typo3 is heel erg uitgebreid en groot waardoor het vaak log en traag is, ook qua serverperformance. Vaak te groot voor MKB. Er zijn meer dan 1500 modules, daarvan is echter ongeveer 1% behoorlijk gedocumenteerd voor programmeurs. Op zich is Typo3 een mooi CMS en is ook voor grotere organisaties een redelijke keuze.

Ook hier moet u vragen naar onder andere het portfolio, de follow-up service en een handleiding van het systeem.

Meer over Typo3 >

need professional help?